Разликата помеѓу NFC и bluetooth

2022-04-29

NFCи Bluetooth се двете комуникациски технологии со краток домет. Во споредба со Bluetooth, кој долго време е интегриран во мобилните телефони и е популаризиран,NFCе интегриран само во мобилните телефони во последните години, а досега е интегриран само во неколку мобилни телефони.
1. Времето на поставување е различно.
НаNFCПостапката за поставување на комуникација е едноставна, а времето за поставување на комуникација е многу кратко, само околу 0,1 секунди; додека процедурата за поставување на комуникација со Bluetooth е релативно сложена, а времето за поставување на комуникација е подолго, околу 6 секунди.
2. Растојанието на пренос е различно.
НаNFCрастојанието за пренос е само 10cm, додека растојанието за пренос преку Bluetooth може да достигне 10m. Но,NFCе малку подобар од Bluetooth во однос на потрошувачката на енергија за пренос и безбедноста.
3. Брзината на пренос и работната фреквенција се различни.

Работната фреквенција наNFCе 13,56 MHz, а максималната брзина на пренос е 424 Kbit/s, додека работната фреквенција на Bluetooth е 2,4 GHz, а брзината на пренос може да достигне 2,1 Mbit/s.

PC-LinkedNFCChip Proximity Card Writer ExternalNFCCard Writer

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy